Orfoz iyi kalitede bir ete sahiptir ve bu nedenle taze veya tuzlanmış olarak satılır. Ayrıca, hayvan çok savunmasızdır, bu da büyüklüğüne ve ağırlığına rağmen yakalanmasını biraz kolaylaştırır.

Orfozun başı geniş, gözleri küçük, göğüs yüzgeçleri ve yüzgeçleri yuvarlaktır. Sırt yüzgeçleri balığın sırtı boyunca uzanır ve birinci sırt yüzgeci ile anal yüzgecin tabanları pullar ve kalın bir deri ile kaplıdır.

Orfozların renkleri koyu yeşil veya gri veya koyu sarıdan kahverengiye kadar değişir ve baş, gövde ve yüzgeçlerinde küçük koyu lekeler bulunur. Bir metrenin altındaki küçük bireyler daha dekoratiftir. Bu yırtıcı balığın çenesinde birkaç sıra küçük diş ve "yutakta" küçük dişler vardır.

Ancak, yakalama kolaylığı ve ticari önemi, türün aşırı avlanmasına neden olan özelliklerdir. Bu anlamda, bugün bu hayvanın özellikleri ve yaşadığı yerler de dahil olmak üzere yukarıdaki konuyu ele alacağız.

Sınıflandırma:

  • Bilimsel adı - Epinephelus itajara;
  • Aile - Serranidae.

Mero balığı özellikleri

Siyah Orfoz, siyah orfoz, canapu ve canapuguaçu ortak isimleriyle de bilinir.

Bu anlamda Epinephelus itajara, türün büyüklüğüne ve deniz dibindeki kayalık alanlarda yaşama alışkanlığına atıfta bulunan "kayaların üzerinde hüküm süren bulut" anlamına gelir.

Mezgit, orfoz ve lagos ile birlikte bu tür, deniz balıkları arasında en büyüklerden birini temsil eder. 250 ila 400 kg ağırlığında olabilen bireyler, toplamda neredeyse 3 m uzunluğa ulaşabilir.

Bu nedenle, orfozun diğer türlerden aşağıdaki özelliklerle ayırt edilebileceğini bilin: Bireyler sağlam ve uzun bir vücuda, ayrıca göze ulaşan bir kafaya ve pullu bir çeneye sahiptir.

Alt çenenin orta-yan bölgesinde üç ila beş sıra alt diş bulunur ve balıkların ön çenesinde köpek dişi yoktur.

Operkulum, ortadaki en büyüğü olmak üzere üç yassı dikene sahipken, göğüs yüzgeçleri pelvik yüzgeçlerden daha büyüktür ve anal ve dorsal yüzgeçlerin tabanı kalın deri ve bazı pullarla kaplıdır.

Renk bakımından, hayvanın kahverengimsi sarı, yeşilimsi veya grimsi sarı bir gövdesi vardır; sırt kısmı, yüzgeçleri ve kafasında küçük siyah benekler bulunur.

Merolar yalnız yaşayan balıklar olabileceği gibi 50 veya daha fazla bireyden oluşan gruplar halinde de yaşayabilirler. Dalgıçlar veya büyük köpekbalıkları tarafından tehdit edildiklerinde bu balıklar gürültülü bir ses çıkarırlar. Bu seslerin varyasyonları da şüphesiz tür içi iletişim özelliklerine sahiptir.

Alaca Orfozun Üremesi

Eşeysel olgunlaşmanın geç olmasının yanı sıra, Dusky Grouper çok yavaş bir popülasyon büyüme oranına sahiptir. Balık ancak 60 kg'a ulaştığında veya 7 ila 10 yaşına geldiğinde üremeye uygun hale gelir ve bu da neslinin tükenme riskini doğrudan etkiler.

Üreme mevsimi boyunca, Temmuz'dan Eylül'e kadar, orfozlar periyodik yumurtlama için 100 veya daha fazla balıktan oluşan gruplar halinde üreme alanlarında toplanırlar. Döllenmiş yumurtalar su sütununda dağılır ve sırt yüzgecinde uzun dikenleri ve pelvik yüzgecinde dikenleri olan uçurtma şeklindeki larvalara dönüşür. Yumurtadan çıktıktan yaklaşık bir ay veya daha uzun bir süre sonra, olgun larvalarSadece 2,5 santimetre uzunluğunda yavrular.

Bu balıklar yavaş büyüme hızı ve geç cinsel olgunlaşma ile uzun ömürlüdür. Erkekler yedi ila on yaşları arasında üremeye başlarken, dişiler altı ila yedi yaşları arasında olgunlaşır. Bununla birlikte, orfoz diğer birçok orfoz gibi ise, yaşamı boyunca cinsiyet değişikliğine uğrayabilir, erkek olarak başlayıp daha sonraki bir zamanda dişi olabilir, ancakbu durum bu türde hiç gözlemlenmemiştir.

Yemek

Orfoz, ıstakoz, karides ve yengeç gibi kabukluların yanı sıra vatoz ve papağan balığı gibi balıklar, ahtapot ve genç deniz kaplumbağaları ile beslenir. Dişleri olmasına rağmen balık avını bütün olarak yutar.

Orfoz tam boyutuna ulaşmadan önce barakuda, uskumru ve müren balıklarının yanı sıra kum barbunu ve çekiç başlı köpekbalıklarının saldırısına açıktır. Tam olarak büyüdüğünde, sadece insanlar ve büyük köpekbalıkları onun avcılarıdır.

Merak Edilenler

Orfoz balığı ile ilgili en büyük merak konusu, neslinin tükenme olasılığıdır. Bu türün doğal bir avcısı yoktur, ancak insanoğlu ona büyük riskler sunmaktadır. Bunun nedeni, balığın beyaz etinin kaliteli olması ve avlanmasının kolay olmasıdır.

Başka bir deyişle, olta, tuzak, galsama ağları ve basınçlı tuzakların kullanımıyla balıkçılar balıkları kolayca yakalayabilmektedir.

Bir diğer büyük sorun ise Meros balıklarının balıkçıların bildiği belirli tarihlerde ve yerlerde toplanma alışkanlığına sahip olması. Bu nedenle, türün 40 yıl yaşadığını ve yavaş sayılabilecek bir büyümeye sahip olduğunu bilmeniz ilginç.

Ayrıca, üreme aşamasının gerçekleşmesi zaman alır, bu da bireylerin en azından üreyemeden yakalanmasına neden olur.

Ve bu sorunu aşmak için türler Brezilya'da özel bir moratoryum ile korunmuştur (IBAMA, 20 Eylül 2002 tarihli 121 sayılı kararname).

Bu anlamda Orfoz, temel amacı 5 yıl boyunca avlanmayı durdurmak olan özel bir yönetmeliğe sahip olan ilk deniz balığı türü olacaktır.

Bu nedenle, 42/2007 sayılı Ibama Kararnamesi Orfoz avlama yasağını beş yıl daha uzatmıştır.

Bu nedenle Çevre Suçları Kanunu, hayvanı yakalayanlar için bir ila üç yıl arasında hapis cezasına ek olarak 700 ila 1.000 R$ arasında değişen para cezası öngörmektedir.

Türün Meksika Körfezi'nde on yılı aşkın bir süredir yakalanmasına izin verilmediği için dünya çapında bir endişe de söz konusudur.

Araştırmalar, stokun yenilenmesi için 20 yıl boyunca yasadışı balıkçılık yapılması gerektiğini gösteriyor.

Mero balığı nerede bulunur

Orfoz Balığı, Amerika Birleşik Devletleri'nden ülkemizin güneyine kadar Batı Atlantik gibi çeşitli bölgelerde bulunur, bu nedenle Meksika Körfezi ve Karayipler'i de dahil edebiliriz. Ayrıca Doğu Atlantik'te, özellikle Senegal'den Kongo'ya kadar yaşar. Ayrıca, Doğu Pasifik'te Kaliforniya Körfezi'nden Peru'ya kadar bazı yerlerde yaşayabilir.

Bu nedenle, yetişkin bireylerin yalnız yaşadıklarını ve sığ kıyı bölgelerinin yanı sıra haliçlerde de kaldıklarını bilin.

Diğer balıklar mercan, kaya veya çamur diplerinde görülebilir. Yavrular tuzlu haliç ve mangrov alanlarını tercih eder.

Bu anlamda, hayvanın kendisini sığınak mağaralarda veya gemi enkazlarında tutma alışkanlığına sahip olduğunu ve burada avını açık ağzı ve titreyen vücuduyla tehdit ettiğini bilin.

Bu deniz balığı çamur, kaya veya mercan içeren sığ kıyı sularında yaşar ve nadiren 46 metreden daha derinlerde bulunur. Yavruyken hayatlarının ilk dört ila altı yılı boyunca mangrovlarda ve ilgili yapılarda yaşarlar, daha sonra yaklaşık bir metre uzunluğa ulaştıklarında resiflere geçerler. Yetişkinler kayalık çıkıntılar gibi yapılandırılmış habitatları tercih ederler,mağaralar ve gemi enkazları.

Wikipedia'da Balık Sayısı hakkında bilgi

Bilgileri beğendiniz mi? Yorumunuzu aşağıya bırakın, bizim için önemli!

Ayrıca bakınız: Müren Balığı: Bu tür hakkında her şeyi öğrenin

Sanal Mağazamızı ziyaret edin ve promosyonlara göz atın!

Başa dön