Melek balığı ortak adı, dikkat çekici bir özellik olarak renkli gövdeye sahip düzinelerce türle ilgilidir. Bu nedenle, balıkların büyük bir kısmı mercan resiflerinin etrafında yaşayan deniz canlılarıdır, diğerleri ise tatlı sudur.

Tatlı suda yaşayanlar "scalaris" olarak da adlandırılır ve akvaryumculukta evcil hayvan olarak yaygın olarak kullanılır. 4 Melek Balığı türünü, özelliklerini ve dağılımı hakkında bilgi edinmek için bizimle gelin.

Pomacanthidae familyası güçlü bir omurga ile ayırt edilir. Yavrularda omurga tırtıklıdır ve yetişkin formda yumuşar. Güçlü omurga, onları kelebek balıklarından ayıran şeydir.

Sınıflandırma

  • Bilimsel adı - Pygoplites diacanthus, Holacanthus ciliaris, Pomacanthus imperator ve Pomacanthus paru;
  • Aile - Pomacanthidae.

Başlıca Melek Balığı türleri

Öncelikle Kraliyet Melek Balığı ile tanışın ( Pygoplites diacanthus ) denizel bir türü temsil eder ve toplam uzunluğu 25 cm'ye kadar ulaşır.

İngilizce'de Regal Angelfish olarak adlandırılan bu hayvan, uzun ve sıkıştırılmış bir vücuda sahiptir. Omuzlar arası ventral sınır pürüzsüzdür, gözler küçüktür ve ağız terminal ve çıkıntılıdır.

Kuyruk yüzgecinin yuvarlak bir şekli vardır ve bireylerin rengi bölgeye göre değişir. Bu tür bir varyasyon en çok Hint Okyanusu, Kızıldeniz ve Güney Pasifik Okyanusu'ndaki popülasyonlarda göze çarpar.

Ancak bir benzerlik olarak, vücudun kenarlarında dar mavi-beyaz ve turuncu çizgiler olduğunu, sırt yüzgecinin arkasında ise mavi noktalarla birlikte siyah veya mavi bir renk olduğunu söyleyebiliriz.

Anal yüzgecin arka bölgesinde bazı mavi ve sarı çizgiler vardır. Son olarak, kuyruk yüzgeci sarımsı olur ve yaşam beklentisi 15 yıldır.

Buna karşılık, Kraliçe melek balığı ( Holacanthus ciliaris ) tamamen sarı göğüs yüzgeçleri ve kuyruğu vardır.

Buna ek olarak, alnında elektrik mavisi lekelerle çevrili siyah bir nokta görebiliriz. Böceğin vücudu da elektrik mavisi ile çizilmiştir ve mavi lekelerin çoğu göğüs yüzgecinin dibindedir.

Aksi takdirde, yetişkin balıkların kenarlarında kısa dikenler olduğunu ve renklerinin pullarda turuncu-sarı kenarlar ile mor-mavi olduğunu bilin.

Gözün üstünde koyu mavi bir ton ve hemen altında yeşilimsi bir sarı fark etmek mümkündür. Boğaz, çene, ağız, göğüs kafesi ve karın mor mavi bir renge sahiptir ve hayvan çok dayanıklıdır.

Ve yukarıdaki vücut özellikleri nedeniyle, tür agresif bir davranışa sahip olmasına rağmen akvaryumlarda sergilenmektedir.

Diğer türler

İmparator melek balığı hakkında konuşmak da ilginçtir ( Pomacanthus imperator Gençken, mavimsi siyah bir arka plan üzerinde mavi ve beyaz halkaların yanı sıra sırt yüzgecinde beyaz bir leke vardır.

Yetişkin bireyler ise büyüdükçe gelişen açık mavi ve sarımsı çizgilere sahiptir. Yavrular çıkıntılarda, kanalların yarı korunaklı bölgelerinde, deliklerde ve dış resif düzlemlerinde kalır.

Bunun dışında yetişkin balıklar dalga kanallarında, çıkıntılarda, mağaralarda, kanallarda ve denize bakan resiflerde yaşar. Ve diğer melek balıkları gibi bu tür de akvaryum ticaretinde büyük bir rol oynar.

Melek balığı veya Pomacanthus paru

Son olarak, Kara Leke Morinası veya Paru ( Pomacanthus paru ) ense önünde karına doğru gidenler hariç siyah pullara sahiptir. Sırt filamenti sarı olduğu gibi, vücudun kenarları da altın sarısı bir tona sahiptir.

Öte yandan, çene beyazın bir tonuna sahiptir ve irisin dış kısmı sarımsı olurken, gözlerin altı mavi ile çizilir.

Bu nedenle İngilizce'deki yaygın adı Angel Paru'dur ve çok önemli bir özelliği de canlı renklerinin yalnızca hayvan ideal bir ortamdayken görülmesidir.

Balık uygun olmayan bir yerde tutulursa rengi soluklaşır.

Melek balığı veya Pomacanthus paru, Güney Pasifik'in geniş batı bölgesi boyunca mercan resifleri boyunca bol miktarda bulunur. Kırk metreden daha az derinliğe sahip alanlarda bulunurlar. Geceleri melek balığı sığınak arar ve genellikle her gece aynı noktaya geri döner.

Pomacanthus paru'nun renkleri yavrular ve yetişkinler arasında büyük farklılıklar gösterir. Yavrular koyu kahverengidir, neredeyse siyahtır ve baş ve vücut üzerinde kalın sarı bantlar bulunur. Yetişkinlerde göğüs yüzgecinin dış kısmındaki sarı bir çizgi dışında sarı bantlar kaybolur. Pullar sarı ile siyaha döner ve yüz açık mavidir, çenesi beyazdır.

Pomacanthus paru gençken genellikle çiftler oluşturur ve tüm yaşamları boyunca aynı eşle yaşadıklarına inanılır. Resif ekosistemlerinde, çok çeşitli balıklardan parazit ekoları temizlerler. Türe özgü bir titreşim hareketi yaparlar. Balık 5 ila 7 cm arasında bir boyuta ulaştıktan sonra temizleme aktivitesi azalır.

Melek balığı özellikleri

İlk olarak, Melek balığının oval bir vücuda sahip olan pomacanthidae ailesinin türlerini temsil ettiğini bilin.

Diğer benzer vücut özellikleri kıl benzeri dişlere sahip küçük, çıkıntılı ağız, çıkıntılı burun ve preoperkül üzerinde güçlü bir omurga olabilir.

Genelde süs balığıdır ve yetiştiriciler tarafından en çok sevilenler yanlarında kırmızı leke olmayan sarı ve koyu renkli olanlardır.

Özellikle sığ resif bölgelerinde dağılım gösterir ve akvaryum diyetleri yem pulları veya doğal yiyecekleri içerir.

Melek balığı yetiştiriciliği

Melek balıkları bir seferde yüzlerce yumurta yumurtlar ve hem erkekler hem de dişiler yumurtaları korur. Bu nedenle, üreme ile ilgili bilgiler akvaryum analizi yoluyla elde edilmiştir:

Dişi, yumurtaları havuzun duvarında bulunan batık bir arduvaz parçasının üzerine dizer. Erkek her yumurtayı döller ve süreç başarılı olursa yavrular iki gün içinde kuyruklarını hareket ettirmeye başlar. Beş gün sonra yavrular serbestçe yüzer ve iki gün sonra kendi başlarına yemek yerler. Bu nedenle, ebeveynler büyüyene kadar yavrulara bakarlar.

Bu türün olgunluğa erişmesi 3 ila 4 yaş arasındadır. Üreme yumurtaların su yüzeyine saçılmasıyla gerçekleşir. Yumurtalar yüzen plankton yataklarında gelişir ve yavrular mercan resifine yüzebilene kadar burada büyür.

Yemek

Melek balıklarının vahşi doğadaki diyetine baktığımızda, bryozoanlar, zoantidler, gorgonianlar ve tunikatlardan bahsedebiliriz.

Ayrıca süngerleri, algleri, omurgasızları ve diğer balık türlerini yerler. Bunun dışında akvaryum beslemesi yem, tuzlu su karidesi veya minik solucanlar ile yapılabilir.

Melek balığı nerede bulunur

Dağılım türlere göre değişir, bu nedenle kral melek baliği Hint-Pasifik'te.

Bununla birlikte, Kızıldeniz'in bazı bölgeleri ve Hint Okyanusu'nda Doğu Afrika ve Maldivler civarı bu hayvanı barındırabilir. Bu anlamda, Tuamoto Adaları, Yeni Kaledonya ve maksimum 80 m derinliğe sahip Büyük Set Resifi'ni dahil edebiliriz.

O krali̇çe melek baliği Batı Atlantik Okyanusu'nda Karayip Denizi, Florida ve Brezilya bölgelerinde yaşar. Bu tür tek başına yaşar veya çiftler halinde yüzebilir ve çoğunlukla mercan resiflerinde bulunur.

Şimdiden imparator melek balığı Hawai, Tuamoto ve Line Adaları da dahil olmak üzere Hint-Pasifik'te, daha spesifik olarak Kızıldeniz ve Doğu Afrika'dadır. Ayrıca Japonya'nın kuzeyinden güneyine, Ogasawara Adaları, Büyük Set Resifi'nin güneyi, Austral Adaları ve Yeni Kaledonya'dan da bahsetmek gerekir.

Son olarak Yer Balığı veya Paru Batı Atlantik Okyanusu'nda yaşar, bu nedenle balık Florida'dan ülkemize kadar olan bölgelerde yaşar. Sığ suların olduğu Meksika Körfezi ve Karayipler'i de buna dahil edebiliriz. s.

Wikipedia'da melek balığı hakkında bilgi

Bilgileri beğendiniz mi? Yorumunuzu aşağıya bırakın, bizim için önemli!

Ayrıca bakınız: Akvaryum balıkları: bilgi, kurulum ve bakımla ilgili ipuçları

Sanal Mağazamızı ziyaret edin ve promosyonlarımızı kontrol edin.

Başa dön